Bekkenbodemtraining

×

Foutmelding

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (regel 2405 van /customers/5/9/2/magalileclef.be/httpd.www/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /customers/5/9/2/magalileclef.be/httpd.www/includes/common.inc).

De organen van het kleine bekken – blaas, baarmoeder en dikke darm – worden ondersteund door de bekkenbodemspieren. De uitgangen van die organen – plasbuis, vagina, anus – gaan door deze bekkenbodemspieren heen. We kunnen deze spieren niet zien, maar wel voelen. Dat maakt het niet gemakkelijk deze spieren te beheersen.
Deze spieren hebben naast een ondersteunende functie ook een sluitfunctie (voor urine en stoelgang ) en een seksuele functie.

Omwille van verschillende redenen kunnen deze functies verstoord worden waardoor klachten zoals urine- of stoelgangsverlies, drang, constipatie of andere kunnen ontstaan.

Hoewel er niet veel over verteld wordt, komen deze klachten bij een groot deel van de vrouwelijke bevolking voor ongeacht de leeftijd!
Pijn en urineverlies mogen niet als normaal aanzien worden. De klachten komen vanzelf, maar gaan niet vanzelf weg. Ze worden veelal vanzelf erger!

 

Symptomen die erop kunnen wijzen dat er een bekkenbodemdysfunctie is, zijn o.a:

  • urineverlies bij hoesten, niezen, trappen lopen of andere inspanningen
  • constante drang om te plassen
  • chronische blaasontsteking
  • chronische constipatie
  • verzakkingen van bekkenorganen
  • stoelgangsverlies of het niet kunnen ophouden van windjes
  • pijn
  • problemen bij het vrijen

 

Het bewustworden van de bekkenbodem, de controle en de uithouding zijn zeer belangrijk.  Een bekkenbodem moet zowel sterk als ontspannen en soepel zijn, zonder spanningen. Door middel van het aanleren van een juist gebruik van de bekkenbodemspieren en het geven van tips kunnen deze klachten in zeer grote mate vermeden worden.

In mijn kinepraktijk beschik ik over een toestel waarmee de patiënt zelf op een scherm kan volgen (=visuele feedback) of zij de aangeleerde technieken juist toepast of niet (=myofeedback). 

Vanaf eind november 2017 kan u via mijn website in de webshop ook de Perifit aankopen, een sonde met visuele feedback waarmee u thuis kan oefenen. Een afspraak bij uw gespecialiseerde kinesitherapeut met uitleg over de werking van de bekkenbodem is gewenst.